wtorek, 30 września 2014

Pyłek pszczeli


Pyłek pszczeli- pszczoły zbierają pyłek z kwiatów, potem mieszają go z miodem, nektarem lub śliną, po czym w uformowanych kulkach przenoszą je w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach przenoszą do ula. Następnie pszczelarz pobiera pyłek, a później go suszy. W takiej formie kupiłem pyłek na eko targu.

Skład chemiczny- jest bardzo bogaty. Występuje tutaj ponad 250 różnych związków chemicznych!
- Węglowodany: glukoza, fruktoza, maltoza i w mniejszych ilościach inne
- Tłuszcze: tutaj znalazło się aż 12 kwasów tłuszczowych, m.in.: linolowy, linoleowy, palmitynowy
- Białka: tutaj odkryto ponad 32 rodzajów białek, m.in: fenyloalanina, izoleucyna, walina, alanina, histydyna
- Witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, E, C, P, PP, D, H, biotyna, kwercytyna, kwas foliowy
- Składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i wiele innych.

Właściwości lecznicze- pyłek ma działanie wzmacniające organizm (idealny na okres przejściowy lato/jesień), podnosi odporność, odtruwające, przeciwmiażdżycowe, antydepresyjne, uspokajające, antyalergiczne, wzbogacające i odmładzające skórę, Zwiększa liczbę czerwonych krwinek, reguluje przemianę materii, wspomaga leczenie cukrzycy, poprawia wzrok.

Stosowanie- zaleca się szczególnie, tak jak wcześniej pisałem, zażywać wiosną i jesienią przez okres 1-3 miesięcy. 3x razy dziennie łyżeczkę 30 minut przed posiłkiem. Należy rozmieszać z serkie, wodą, sokiem. Ja często dodaję do wody razem z miodem.
Ważne aby sprawić przed zażyciem 1,2 ziarenka pogryźć i zweryfikować czy nie mamy reakcji alergicznej.
Poza tym pyłek jest bardzo smaczny :)

2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...