wtorek, 17 marca 2015

Masło z nerkowców



Składniki:
- palone orzechy nerkowca 96%
- olej słonecznikowy organiczny 4%

Przedstawiam najlepsze masło orzechowe jakie jadłem! Bez soli, glukozy czy utwardzonego tłuszczu roślinnego. Masło jest bardzo gęste, ale daje się bez problemu rozsmarować. Z Myprotein można kupić tylko 1 kg kilogramowych pojemnikach. Raz a dobrze ;)
Zalet spożywania nerkowców jest mnóstwo, chociaż trzeba ciut uważać ze względu na ich kaloryczność.  
Lubię mieć zawsze pod ręką. Najczęściej spożywam rankiem- wystarczy chleb, nóż- szybka akcja ze smarowaniem i w minutę mam pełnowartościowe śniadanie.

Zawartość w 100g:
energia (kJ) 2420
energia (kcal) 584
białko (g) 20,9
węglowodany (g) 16,7
w tym cukry (g) 4,4
tłuszcze (g) 48,2
w tym nasycone (g) 9,5
jednonienasycone (g) 48,2
wielonienasycone (g) 9,5
błonnik (g) 2,0
sód (g) 0,015


fosfor (mg) 490 (70% RDA*)
magnez (mg) 240 (64% RDA*)
żelazo (mg) 5,9 (43% RDA*)
cynk (mg) 5,5 (55% RDA*)
wapń (mg) 40 (5 RDA*)

witamina b1- 0,6mg
witamina b2- 0,2mg
witamina b3- 1,6mg
witamina e- 0,7mg
kwas foliowy- 25 mcg


22 komentarze:

  1. O! Szczerze przyznam,że pierwszy raz słyszę o takim maśle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przeczytałaś u mnie po raz pierwszy :)

      Usuń
  3. Serio jest dobre w smaku? Ostatnio kupiłam masło 100% fistaszków - co z tego, że było to zdrowe, skoro nie dało się tego zjeść. Było kompletnie bez smaku... ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej zrobić samemu :) a z kupnych to najlepsze jest to z Lidla, z tygodnia amerykańskiego.

      Usuń
    2. Jeśli lubisz nerkowce to będziesz zachwycona :)

      Usuń
  4. Gdyby nie to, że niestety duże porcje orzechów mi nie służą pewnie było by jednym z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widze że blog ciekawy ale chyba na nim nie zarabiasz. A możesz zarobić całkiem nieźle promując produkty związane ze zdrowiem , szkoda żeby ruch na twojej stronie się marnował, jak możesz dorobić sobie niezłą pensję, wpisz sobie w google - spieniężanie stron o zdrowiu i urodzie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojjjj zachęcasz zachęcasz :) :) Jakiś czas temu mój tata zrobił takie masło, ale nie z nerkowców...chętnie spróbuję i nerkowca ;)))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Nerkowce to moje ulubione orzechy. Jak dorwę paczkę to zjem całą na raz. A masło? Musi smakować wprost bajecznie :D Pokusiłabym się o zrobienie go samodzielnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze masło! Dziwię się, że tak rzadko o nim słyszę. Dzięki i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...