Składniki:
- palone orzechy nerkowca 96%
- olej słonecznikowy organiczny 4%
Przedstawiam najlepsze masło orzechowe jakie jadłem! Bez soli, glukozy czy utwardzonego tłuszczu roślinnego. Masło jest bardzo gęste, ale daje się bez problemu rozsmarować. Z Myprotein można kupić tylko 1 kg kilogramowych pojemnikach. Raz a dobrze ;)
Zalet spożywania nerkowców jest mnóstwo, chociaż trzeba ciut uważać ze względu na ich kaloryczność.
Lubię mieć zawsze pod ręką. Najczęściej spożywam rankiem- wystarczy chleb, nóż- szybka akcja ze smarowaniem i w minutę mam pełnowartościowe śniadanie.
Zawartość w 100g:
energia (kJ) 2420
energia (kcal) 584
białko (g) 20,9
węglowodany (g) 16,7
w tym cukry (g) 4,4
tłuszcze (g) 48,2
w tym nasycone (g) 9,5
jednonienasycone (g) 48,2
wielonienasycone (g) 9,5
błonnik (g) 2,0
sód (g) 0,015
fosfor (mg) 490 (70% RDA*)
magnez (mg) 240 (64% RDA*)
żelazo (mg) 5,9 (43% RDA*)
cynk (mg) 5,5 (55% RDA*)
wapń (mg) 40 (5 RDA*)
witamina b1- 0,6mg
witamina b2- 0,2mg
witamina b3- 1,6mg
witamina e- 0,7mg
kwas foliowy- 25 mcg
O! Szczerze przyznam,że pierwszy raz słyszę o takim maśle :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
UsuńNigdy o nim nie słyszałam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przeczytałaś u mnie po raz pierwszy :)
UsuńSerio jest dobre w smaku? Ostatnio kupiłam masło 100% fistaszków - co z tego, że było to zdrowe, skoro nie dało się tego zjeść. Było kompletnie bez smaku... ;/
OdpowiedzUsuńnajlepiej zrobić samemu :) a z kupnych to najlepsze jest to z Lidla, z tygodnia amerykańskiego.
UsuńJeśli lubisz nerkowce to będziesz zachwycona :)
UsuńCoś dużo tego węglo :((
OdpowiedzUsuńTak matka natura stworzyła...
Usuńnerkowce <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam!! :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńGdyby nie to, że niestety duże porcje orzechów mi nie służą pewnie było by jednym z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńTo jedz małymi porcjami :)
Usuńale bym sobie zjadła! :O :D
OdpowiedzUsuńZamawiaj! :)
Usuńz nerkowcow moje ulubione :D
OdpowiedzUsuńOjjjj zachęcasz zachęcasz :) :) Jakiś czas temu mój tata zrobił takie masło, ale nie z nerkowców...chętnie spróbuję i nerkowca ;)))))
OdpowiedzUsuńNerkowce to moje ulubione orzechy. Jak dorwę paczkę to zjem całą na raz. A masło? Musi smakować wprost bajecznie :D Pokusiłabym się o zrobienie go samodzielnie.
OdpowiedzUsuńNajlepsze masło! Dziwię się, że tak rzadko o nim słyszę. Dzięki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńLubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!
OdpowiedzUsuńwarto było zajrzec na tego bloga
OdpowiedzUsuń