ZUPA KREM Z MARCHWI
- 7,8 marchewek
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- papryczka chili
- świeży imbir
- 400 ml bulionu warzywnego
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Do jednego rondla wrzucamy wlewamy oliwę, posiekaną papryczkę, chili, pokrojony czosnek i starty imbir, na pięć minut.
Do drugiego masło+cebulka, 3 min, po czym dodajemy pokrojoną marchew (podzieliłem średnio sztukę na 5 części). Całość dusimy ok. 12min, po czym dolewamy bulion. Po 20 minutach zdejmujemy z gazu, miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Aha! Można dorzucić pestki z dyni czy słonecznika :)
Wygląda całkiem przyswajalnie ;) A tak poważnie to nie przepadam za marchewką w żadnej innej formie niż surowa. Może dzięki kremom z marchwi w końcu się do niej przekonam?
OdpowiedzUsuńPrzepis do wypróbowania :)
Ja też nie przepadam za gotowaną, w zupie z mocnym imbirem smakuje zupełnie inaczej.
UsuńPestki z dyni byłyby super dodatkiem :D
OdpowiedzUsuńZupka wygląda bardzo apetycznie :)
o tak!!!
Usuńalbo prażone migdały! :)))
Usuńwartość odżywcza super! dla sportowców idealna:)
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszce imbiru odrobinę :)))
OdpowiedzUsuńteraz doczytałam, że Ty też :p
Usuńfajne:) zupy w taką pogodę to hit!! pozwalają przetrwać!
OdpowiedzUsuńDzisiaj zupka zagości u mnie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchew ?
OdpowiedzUsuńJa lubię zmiksować pol na pol z dynia. Pyszności!
OdpowiedzUsuńfajne pomysły pozdrawiam
OdpowiedzUsuńświetny blog
OdpowiedzUsuńsuper! polecam tego bloga
OdpowiedzUsuń