sobota, 26 stycznia 2013

Zupa krem z marchwi


ZUPA KREM Z MARCHWI

- 7,8 marchewek
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- papryczka chili
- świeży imbir
- 400 ml bulionu warzywnego
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Do jednego rondla wrzucamy wlewamy oliwę, posiekaną papryczkę, chili, pokrojony czosnek i starty imbir, na pięć minut.
Do drugiego masło+cebulka, 3 min, po czym dodajemy pokrojoną marchew (podzieliłem średnio sztukę na 5 części). Całość dusimy ok. 12min, po czym dolewamy bulion. Po 20 minutach zdejmujemy z gazu, miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Aha! Można dorzucić pestki z dyni czy słonecznika :)

13 komentarzy:

  1. Wygląda całkiem przyswajalnie ;) A tak poważnie to nie przepadam za marchewką w żadnej innej formie niż surowa. Może dzięki kremom z marchwi w końcu się do niej przekonam?
    Przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie przepadam za gotowaną, w zupie z mocnym imbirem smakuje zupełnie inaczej.

      Usuń
  2. Pestki z dyni byłyby super dodatkiem :D

    Zupka wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wartość odżywcza super! dla sportowców idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaję jeszce imbiru odrobinę :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne:) zupy w taką pogodę to hit!! pozwalają przetrwać!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja lubię zmiksować pol na pol z dynia. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...