poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Pieprz cayenne


Pieprz cayenne to jedna z moich ulubionych przypraw. Gdzie mogę i gdzie ma to sens staram się dodawać. Z resztą lubię wszelkie ostre potrawy. Cayenne oprócz smakowych ma też wiele zdrowotnych zalet. Przede wszystkim:

- wpływa korzystnie na przemianę materii
- obniża poziom cholesterolu
- posiada właściwości przeciwbólowe (dzięki kapsaicynie)
- posiada właściwości rozgrzewające (szczególnie w zimowe wieczory)
- oczyszcza organizm z toksyn
- wspomaga odporność organizmu
- pomaga zwalczyć przeziębienie
- sprzyja uwalnianiu się endorfin
- zwalcza bóle brzuchu

Mimo wielu plusów należy zachować umiar. W nadmiernych ilościach pieprz cayenne powoduje podrażnienie błon śluzowych i przewodu pokarmowego.

15 komentarzy:

  1. Niezła ta przyprawa. Czasami dodaję do swoich posiłków :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same plus, ale trzeba uważać z ilością.

      Usuń
  2. ...no i niestety wypryski na buzi :/ Ale to zapewne efekt uboczny oczyszczania z toksyn.

    Ale też bardzo lubię, tak samo chili, imbir...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, trzeba uważać aby nie przesadzić :)

      Usuń
  3. To także moja ulubiona przyprawa, naprawdę warto ja stosować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja dopiero się przekonuję do ostrzejszych przypraw, pewnie za sprawą jednego pana, który je bardzo lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy go nie spotkałam. Można go porównać do jakiejś innej przyprawy w zakresie smakowym?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieprz zawiera kapsaicynę i pochodne piperazyn, są to własnie standardowe substancje dodawane do większości termogeników/suplementów na odchudzanie. Co ciekawe kapsaicyna odkryto ostatnio - pomaga niszczyć każdy rodzaj nowotworu, bez względu na to, jaką część ciała zaatakował.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście pisze o Pieprz cayenne/chilli :)

      Usuń
    2. Oczywiście, że chodzi o cayenne ;)
      Gdzie wyczytałeś o tym, że niszczy każdy rodzaj nowotworu??

      Usuń
    3. Na wikipedi - http://pl.wikipedia.org/wiki/Kapsaicyna

      Jeszcze tutaj stronkę polecam, wraz z przepisem stosowania chili:

      http://psychotronika.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=939&Itemid=133

      Usuń
    4. No i najlepiej stosować z Witamina B17 (Amigdalina) w celach antyrakowych ale to już inna długa bajka :D

      Usuń
  7. faktycznie lubisz ostre przyprawy:) podoba mi się sensowna zawartość Twojego bloga, będę Cię odwiedzać. pozdrawiam m.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...