poniedziałek, 27 sierpnia 2012
Pieprz cayenne
Pieprz cayenne to jedna z moich ulubionych przypraw. Gdzie mogę i gdzie ma to sens staram się dodawać. Z resztą lubię wszelkie ostre potrawy. Cayenne oprócz smakowych ma też wiele zdrowotnych zalet. Przede wszystkim:
- wpływa korzystnie na przemianę materii
- obniża poziom cholesterolu
- posiada właściwości przeciwbólowe (dzięki kapsaicynie)
- posiada właściwości rozgrzewające (szczególnie w zimowe wieczory)
- oczyszcza organizm z toksyn
- wspomaga odporność organizmu
- pomaga zwalczyć przeziębienie
- sprzyja uwalnianiu się endorfin
- zwalcza bóle brzuchu
Mimo wielu plusów należy zachować umiar. W nadmiernych ilościach pieprz cayenne powoduje podrażnienie błon śluzowych i przewodu pokarmowego.
Etykiety:
dieta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Niezła ta przyprawa. Czasami dodaję do swoich posiłków :D
OdpowiedzUsuńSame plus, ale trzeba uważać z ilością.
Usuń...no i niestety wypryski na buzi :/ Ale to zapewne efekt uboczny oczyszczania z toksyn.
OdpowiedzUsuńAle też bardzo lubię, tak samo chili, imbir...
Masz rację, trzeba uważać aby nie przesadzić :)
UsuńTo także moja ulubiona przyprawa, naprawdę warto ja stosować ;-)
OdpowiedzUsuńA ja dopiero się przekonuję do ostrzejszych przypraw, pewnie za sprawą jednego pana, który je bardzo lubi :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNigdy go nie spotkałam. Można go porównać do jakiejś innej przyprawy w zakresie smakowym?
OdpowiedzUsuńNa pewno spotkałaś- chili :)
UsuńPieprz zawiera kapsaicynę i pochodne piperazyn, są to własnie standardowe substancje dodawane do większości termogeników/suplementów na odchudzanie. Co ciekawe kapsaicyna odkryto ostatnio - pomaga niszczyć każdy rodzaj nowotworu, bez względu na to, jaką część ciała zaatakował.
OdpowiedzUsuńOczywiście pisze o Pieprz cayenne/chilli :)
UsuńOczywiście, że chodzi o cayenne ;)
UsuńGdzie wyczytałeś o tym, że niszczy każdy rodzaj nowotworu??
Na wikipedi - http://pl.wikipedia.org/wiki/Kapsaicyna
UsuńJeszcze tutaj stronkę polecam, wraz z przepisem stosowania chili:
http://psychotronika.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=939&Itemid=133
No i najlepiej stosować z Witamina B17 (Amigdalina) w celach antyrakowych ale to już inna długa bajka :D
Usuńfaktycznie lubisz ostre przyprawy:) podoba mi się sensowna zawartość Twojego bloga, będę Cię odwiedzać. pozdrawiam m.
OdpowiedzUsuń