sobota, 9 lutego 2013

BIG SHIT







Dziś będąc w markecie wziąłem do ręki tackę z wędliną. Od jakiegoś czasu nie jadam takich wynalazków. Wiem, że przy tego typu "jedzeniu" firmy, które to produkują mają szerokie pole do popisu- paleta chemicznych dodatków, które mogą zostać użyte jest spora. Część dodatków E, jest pochodzenia naturalnego, część nie została jeszcze przebadana (zastanawiające..), a część niszczy nam zdrowie. Po prostu. I świadome spożywanie żywności z takimi dodatkami to po prostu małe samobójstwo. Przeczytajcie sobie skutki uboczne wszystkich dodatków, które udało mi się znaleźć. 
Kogo przekonałem?? ;)


E-250 
Szkodliwy. Podejrzewany o potencjał rakotwórczy.
W wielu krajach jego stosowanie w produktach spożywczych zostało zakazane. Może w połączeniu z innymi substancjami tworzyć rakotwórcze substancje w żołądku. 



E-407
Wysokie dawki mogą powodować wzdęcia.
Karageny charakteryzujące się małą masą cząsteczkową nie są dopuszczone do stosowania w żywności, ponieważ ich spożywanie może prowadzić do owrzodzeń jelit.


E-450
Wysokie stężenia fosforanów w organiźmie mogą prowadzić do zakłóceń w niektórych procesach metabolicznych co prowadzi do tycia.

E-632

Około 75% kwasu moczowego jest wydalane z moczem, 25% przechodzi do przewodu pokarmowego i jest rozkładane przez bakterie jelitowe.Stężenie kwasu moczowego we krwi osób zdrowych wynosi 150-475 µmol/l (25-80 mg/l). Z moczem wydala się średnio 500 mg kwasu moczowego w ciągu doby w postaci wolnej lub w formie soli (zależnie od pH moczu). Kwas moczowy jest trudno rozpuszczalny w wodzie i w środowisku kwaśnym może odkładać się w stawach powodując dnę moczanową i w nerkach tworząc kamienie moczanowe. W środowisku zasadowym tworzy łatwo rozpuszczalne moczany.


E-300
Bezpieczny dla zdrowia.
Spożycie w dużym nadmiarze może wywołać bóle żołądka,
wymioty i biegunkę.


Źródła: kulinarnawyspa.pl, internet

11 komentarzy:

  1. Dlatego kupuję sie szynkę nie pakowaną tylko krojoną na świeżo , jeżeli nie ma u ciebie takiej w sklepie to warto wybrać się na najbliższą wisokę gdzie robią szynki sami bez żadnych ddatkowych substancji ,cena wyższa ale przynajmniej wiesz co jesz.

    Nie chcę tutaj reklamować bloga ale zapraszam do dyskusji na temat która z sylwtek jest lepsza kobieca czy wyrzeźbiona ,z chęcia poznam twoje zdanie na ten temat.http://perfektbin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. bo wędlin się nie kupuje w supermarkecie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż to. Post miał mieć charakter ostrzeżenia ;)

      Usuń
  3. Ja robię sama, gotuję z surowego mięsa. Przynajmniej mam pewność, że dodatki ograniczone są do minimum.

    OdpowiedzUsuń
  4. No właśnie najlepiej sobie samemu robić mięsne przekąski do kanapek np. z indyka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sensie, że wcześniej upiec,ugotować czy zgrilować?

      Usuń
  5. nie uham miesiu z hiperkarketow;/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja z wędlin wybieram tylko Sokołów :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...