sobota, 13 października 2012

Łosoś saute


Wczoraj będąc na zakupach w moim ulubionym markecie natknąłem się za super świeżego łososia.
Promocja 6,45zł za 250 gram :)


Obtoczony w mące z dodatkiem soli oraz pieprzu i skropiony sokiem z cytryny.


Wiem, wiem, nie jest grillowany (zamierzam kupić grilla) ;)


Podawany skropiony cytryną. Doskonały, idealnie usmażony i super świeży. Polecam!!!

25 komentarzy:

  1. Narobiłeś mi smaków na taką rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, w Auchan dość często można spotkać w miarę taniego łososia. Dla porównania- w sklepie rybnym kosztuje 80% więcej. A mój ulubiony, dietetyczny (!) sposób na łososia to: rozgrzewam piekarnik do 200 i piekę w rękawie łososia posypanego przyprawą do ryb (chyba KOTANYI ma taką bez gluta sodu)przez 20 min. Potem polewam sosikiem zrobionym z koperku, pieprzu i jogurtu naturalnego. Ach, pyszność!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam rybki pieczone w folii, a od łososia zdecydowanie wolę dorsza i makrelę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam kiedyś łososia i mi nie smakował mimo apetycznego wyglądu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A "saute" to nie byłby bez mąki;PPP

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mało użyłem mąki, że uznałem go za saute :p

      Usuń
  6. łosoś dla sportowca to niezbędnik, dużo białka, mało kalorii; łosoś wędzony 100g ma tylko 180kcal. ja często kupuję opakowanie wędzonego w plastrach i do sałaty tylko skropiony oliwą..

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię łososia :) robiłam go kiedyś właśnie głównie z grilla, ale teraz wolę na patelni... czasem do pełnej satysfakcji z posiłku potrzebna jest niewielka zmiana.. nawet na patelni nie wymaga duzej ilości tłuszczu, bo jest bardzo tłustą rybką i nie przykleja się (mam olej ryżowy w spray'u i wystarczy, że lekko spsikam nim patelnię... nic nie przywiera, a smakuje ciut lepiej niż taki 'saute' ;)) nie wyobrażam sobie natomiast już kompletnie jedzenia ryby na parze czy z wody... na Boga! ryba musi przecież dobrze smakowac ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, z wody czy na parze jak większość ryb jest mdławy. Ja dopóki nie mam grilla, smażę na patelni :)

      Usuń
    2. Najlepszy łosoś jaki jadła to właśnie robiony na parze! Wystarczy przyprawić i jest pyszny :)

      Usuń
  8. Ja łososia najczęściej piekę, czasami gotuję :) Mam w domu rodzinnym patelnie griloową, muszę sobię sprawic taką na stancji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co to za patelnia grilowa? Zwyczajna, pofałdowana?

      Usuń
  9. Super jest łosoś z grilla, aczkolwiek mój faworyt to taka rybka przygotowana na parze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bardzo apetycznie! jednak ja uwielbiam łososia pieczonego (przyrządzam go w folii)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...