czwartek, 5 lipca 2012

Kurkuma



Kurkuma, jest składnikiem popularnej przyprawy o nazwie curry. Myślę, że w polskiej kuchni coraz częściej wykorzystywana. Nie wiem czy wiecie, oprócz zastosowania w gastronomii kurkuma jest bardzo cenną rośliną zielarską stosowaną w medycynie. 
Ja dodaję bardzo często do kanapek razem z chilli cayenne :)
Działania kurkumy:
- przeciwzapalnie
- antybiotycznie
- żółciopędnie
- antyseptycznie
- przeciwmiażdżycowo
- antynowotworowo
- przeciwwirusowe
- przeciwgrzybicznie
- odtruwająco
- reguluje perystaltykę jelit- ułatwia wypróżnianie
- reguluje gospodarkę lipidową
- obniża stężenie cukrów i lipidów we krwi
- reguluje wydzielanie łoju w skórze
- zmniejsza ryzyko raka skóry i jelit
- ułatwia trawienie i przyswajanie składników pokarmowych
- wspomaga detoksyzację


50 gram sproszkowanej kurkumy to wydatek około 2zł. Argumenty przeciwko nie występują :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam potrawy z kurkuma, pieprzem cayenne i ogolnie curry. Mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze kurkume dodaje do mojej owsianko-otrebianki ;D no i w niektórych wytrawnych daniach, a zwłaszcza tych z pomidorami i papryka w składzie, jest dla mnie obowiązkowa !

    OdpowiedzUsuń
  3. Sonja- ja też uwielbiam cayenne- gdzie tylko można posypuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. arbuzowedaiquiri: owsianka w wersji z kurkumą jest mi nieznana, muszę przetestować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...