sobota, 5 października 2013

Jak zwiększyć odporność?


Przez cały rok, a szczególnie jesienią i zimą do jadłospisu dodaję parę bonusów dla zwiększenia odporności.

Pieprz cayenne- działanie bakteriobójcze, polecam szczególnie na bóle gardła. Do każdej kanapki sypię sporą warstwę, przyzwyczaiłem się do palącego  smaku :)

Imbir- również działanie bakteriobójcze oraz wzmaacniające. Dosypuję lub ścieram do czarnej herbaty.

Sok pomarańczowy- zwyczajny w kartoniku lub Marwit, chociaż najlepiej wyciskany własnoręcznie. Działanie wzmacniające.

Miód-  dodawany do musli lub kanapek. Działanie wzmacniające. Trzeba pamiętać żeby nie dodawać do gorącej herbaty, ponieważ miód traci wtedy zdrowotne zalety i staje się tylko słodzikiem.

A Wy jakie macie sprawdzone sposoby zwiększające ODPORNOŚĆ??? 

7 komentarzy:

  1. Bardzo przydatne rady, zwłaszcza teraz. Muszę pamiętać o pieprzu i o imbirze.
    Zaczęłam używać czosnek i cebule, aby zwiększyć odporność

    OdpowiedzUsuń
  2. Czosnek, cebula i cytryna to chyba pierwsze skojarzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam rutinoscorbin :) 3x dziennie i zapominamy co to takiego przeziębienie :) sprawdziłam na sobie, działa.

    OdpowiedzUsuń
  4. dobre rady :) u mnie podobne menu, a teraz dorzucam jeszcze tran w kapsułkach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie szukam takich porad, wiec dzięki! trzeba się jakoś zabezpieczyć :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam też miód Manuka, świetnie podnosi odporność, tylko trzeba zażywać regularnie, codziennie 2-3 łyżeczki i jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie tradacyjnie cebula przez caly rok, najlepiej surowa i czosnek oczywiscie. Badz syrop wlasnej domowej roboty z surowej cebuli, czosnku i miodu. Mam zamiar wyprobowac takze tzw. Grzybek tybetanski, ktory moczymy w serwatce badz mleku. Ma dostarczac wiele skladnikow odzywczych. I ponadto stworzyc sok z zyworokdi pierzastej.Moze ktos z was probowal?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...